Ugrás a fő tartalomra

Árva gyereknek nincs appja

 Köszvényes térdei miatt Svejk már egy hete home office-ban volt kénytelen inni. Müllerné naponta kilométereket gyalogolt a sarki boltba újabb és újabb csíkosszatyornyi üveges sörökért és félliteres Beherovkákért. Miközben az átkozott falépcsőket koptatta, azzal próbálta vigasztalni magát, hogy Svejk úr remélhetőleg ezúttal sem kéri majd vissza a betétdíjakat. Odakint tombolt a vénasszonyok nyara, s bár a madarak azt csiripelték, hogy valami influenzajárvány is, azt a város zaja elnyomta. 

A vén obsitos nem is tudta, mi hiányzik neki jobban, a csapolt sör zamata vagy a Kehely kedélyes társasága. Így aztán, amint egy kicsit is lábra kapott, első útja Palivec kocsmájába vezetett.

Még el sem engedte a ragacsos kilincset, visszalépett és fejét hátrahajtva a cégtáblára sandított: biztos, hogy jó helyen jár? A galambszaros cégér szerint igen. Ámde odabenn jól kivehetően - hiszen szokatlanul semmi dohányfüst sem volt - megváltoztak a viszonyok.

Először is egyetlen ismerőst sem látott, az asztalok üresek voltak, még a terítő is hiányzott róluk, nemhogy a hamutál. A pultnál viszont, kapucnis fiatalemberek falanxa mögött Palivec helyén egy kacsacsőrű emlős állt és a telefonjába mélyedt. Ahogy mindenki.

A televízióban egy Spöttle nevű szakértő tátogott, háta mögött migránsok menekültek némán. Egy pultra helyezett, henger alakú rózsaszín hangszóróból egészen mély tartományokkal repetitív diszkózene dübögött. A másik hangját akkor se hallotta volna az ember, ha szóltak volna egymáshoz.

Svejk tévé alatti törzsasztalához indult - egyedül onnan nem lehetett látni az adást -, leült és várta, hogy kiszolgálják, ahogy mindig. Végigpásztázott a bárszékeken neki háttal ülő, lógó nadrágú fiúk fenékvágatán - ezt kőművesdekoltázsnak fogják hívni, ha elmennek egyszer majd dolgozni -, majd a pultos lány tekintetét próbálta elcsípni, hátha egyszer felpillant a markából.

Hosszú percek teltek el ezzel az állóképpel, amikor a vécéből végre egy korabeli ismerős bukkant fel, Schwachta úr, vagy Knapp (ahogy tetszik), a nyugalmazott ítéletvégrehajtó, s amint megpillantotta Svejket, rögtön felé vette az irányt.

- Itt nincs kiszolgálás? - kérdezte Svejk parolázás után.

- Nem tudom, még nincs egy órája se, hogy itt vagyok.

A szűkített nő a sörcsap mögött csücsörített, látszott rajta, hogy nagyon koncentrál: műkörme miatt csak pipiskedve tudta ujjbegyével a telefon tartalmát tologatni. "A faszomba már!" - olvasta le Svejk a csaj feltöltött ajkairól, hogy mi járhat a fejében. A szókincse legalább emlékeztet Palivecre, konstatálta a derék katona.

- Mi történt itt a héten, amíg nem voltam? Hová lett Palivec? - kérdezte asztaltársaságától, hátha tudja a hóhér.

- Nem fogja elhinni, pedofilellenességgel vádolták. 

- Igaza van, nem hiszem el!

- Egy nagyobb társaság bulizott egyik este, a zenegépbe vagy hatodszor tették be Fekete Pákó "Kislány vigyázz, el ne hibázd, kislány, a bugyidra vigyázz!" csujogatóját, mire Palivec kifakadt, hogy ez a kultúránk elleni erőszak, az milyen már, ha valaki kislány bugyijába nyúlkál. Erre csaknem meglincselték, hogy majd megmutatják ők neki, mi is az erőszak.

- Na és? Volt már itt máskor is bicskázás, Palivec nem véletlenül tartja azt a méter hosszú vastag földkábelt a pult alatt.

- Ezzel még nem is lett volna baj, de itt volt Bretschneider titkosrendőr is és ráhívta a fináncokat, mérőedény-hitelesítés céljából, mert kevesellte a korsóban a sört. Palivec kiabált, hogy ő leszarja a Mérőt, nem ver át, évtizedek óta szemre csapol, relatíve mindig ugyanannyit. Úgyhogy relativizálásért elvitték a vámosok. Amikor megbilincselték, csak annyit kiabált, hogy a testével való önrendelkezéshez joga van.

Azóta Bretschneider unokahúga üzemelteti a Kehelyt, állítólag Svájcban végzett vendéglátóiparit Orbán százados lányával együtt.

Svejknek most már tényleg a sör hiányzott, nem a hallgatóság, türelmetlenül integetett a pult felé, hiába. Ott azóta sem történt semmi, egyedül a hangszóró ment a basszustól arrébb, s a katona örömmel várta, hogy mindjárt leesik.

- Nem jönnek ki asztalhoz? Hogy rendelnek ezek?

- Telefonon, az appjukon keresztül.

- Nem úgy néznek ki, mint akiknek van apjuk. Őt hívják fel?

A hóhérnak nem volt kedve elmagyarázni, mi is az alkalmazás, de nem is kellett, mert az egyik fiú végre megszólította a kiszolgálót.

- Baszom a szád, negyedórája rádírtam, hogy adjál még egy kurva dinnyés redbullt meg három szívószálat!

A csaposcsaj szívott egyet az orrán, a pultra dobta a telefonját és a hűtőben kezdett kotorászni.

- Látja, Svejk úr. Ez a digitalizáció. Ez végez sorra a szakmákkal, a vendéglátással, a szalagmunkással, és ez végez a hóhérral - sóhajtott száraz torokkal Schwachta úr (vagy Knapp, ahogy tetszik).

- Azt hittem, a kaucsuk kézelője.

- Az csak a karrieremnek vetett véget. De a hóhérszakma végképp meghalt. Az internetnek köszönhetően ma már mindenki otthonról, saját maga ítélkezik. És virtuálisan végre is hajtja!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö