Ugrás a fő tartalomra

Bella, ciao

 - Hát elüldözték a „kiscsaládot” - dohogta Müllerné, ahogy a beszáradt kutyapiszkot próbálta kikapirgálni a lábtörlőből.
- Melyik kiscsaládot? - kérdezte Švejk, miközben a térdét kenegette sósborszesszel. - Két kiscsaládot ismerek, az egyik kinn lakik egy füstös tanyán a kladnói kohó mellett, akik a várost járják kiskocsival és minden hasznos vagy haszontalan hulladékot vagy nem hulladékot összegyűjtenek. Nem lehet tudni, hányan is vannak, mert néhány felnőtt mindig épp az aktuális kiszabott büntetését tölti. A másik család meg öltönyben-nyakkendőben járja a várost és szakszervezeti hozzájárulás címén védelmi pénzeket szednek az ipartestületi tagoktól. Egyikért se nagy kár.
- Nem, ez az a család, aminek az egyik tagját Afrikából menekítette ki a terrorelhárítás, a másiknak a seggét meg a honvédség hozta haza Ciprusról. De aztán kiderült, hogy igazából nemzetbiztonsági kockázatot hordoztak.
- És ugyan, ki üldözte el őket?
- A ballibsik, azt írja az újság – morgolódott tovább a házvezetőnő, de nem lehetett tudni, rosszkedvét ki okozta, a kiscsalád, a ballibsik, a sajtó vagy a makacs kutyaszar.
- Az biztos nem lehet könnyű, ha engem vennének célkeresztbe, én sem állnék meg Novoszibirszkig.
- De ezek állítólag a spanyol tengerpartra költöztek, azt mesélik a Lidlben, hogy hatszor fordult a Stratégiai Légiszállítási Képesség.
- Igaz, ami igaz, én se mennék vissza abba a hideg országba, ha egyszer a riviérán is vannak oroszok. Aztán beoltakoztak-e, mielőtt kiköltekeztek?
Müllerné nem válaszolt, minden figyelmével a maradék ürülékre koncentrált.
- Látja, Müllerné - merült gondolataiba Švejk, s monoton mozdulatokkal a lábát masszírozta - ezért nem jó a nagycsalád, akkor se ha kicsi. Nagyon gyorsan megnőnek, ez a gond velük, egyszer csak a saját lábukra állnak, és nem férnek be az egyterűbe. Mert egyik nap még pelenkáktól bűzlik a lépcsőház, másik nap meg már csak paprikáskrumplit ábrázoló képeslapokat tudsz nekik küldözgetni születésnapjukra a világ másik felére. Havonta egyszer jutnak csak az ember eszébe, amikor megkapja a vissza nem térítendő hitelről a számlakivonatot.
Aztán meg az egyik focista akar lenni, a másik egyházat alapít, a harmadik katonának áll, csak hogy az apjuk kedvében járjanak. Szegény gyerek a végén azt se tudja, fiú-e vagy lány. De az apja miatt egyetlen gyereket sem szabad elítélni, mert hiába próbálja a szülő a gyereket a saját képére formálni, előbb-utóbb úgyis a közösség, a saját korcs-csoportja fogja nevelni. Bár sok múlik az alapanyagon, mert nem mindegy, hogy a gyerek még csak egy csiszolatlan gyémánt, vagy már egy faragatlan tuskó.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö