Ugrás a fő tartalomra

Táncsicskák

Optimális esetben önök már okosabbak, mint én, mire ezt olvassák. Elméletileg túl vagyunk március 15-én, Orbán Viktor újabb beszédén, amire én őszintén kíváncsi vagyok, mert a 170 év alatt sok mindent összehordtak már a forradalomról. Egy ünnepi szónok sem tud már sok újat mondani róla, de fogadni mernék, idén kiderül az igazság:  a migránsok ellen is küzdöttek a márciusi ifjak. No, de úriember biztosra nem fogad. 
Akkoriban Bécs még követendő példa volt, s talán az iszlám is szóba kerül, annak kapcsán, hogy ez az ország örökre meg fogja őrizni kereszténységét. Pedig ennek a kormánynak egy újabb hitváltás meg se kottyanna. A szélkakas már rutinból fordulna Mekka felé, ha arra lenne a húsosfazék. Végül is ateista KISZ-titkárból a „térdre csuhások” időszak után, a Liberális Internacionálén keresztül eljutni odáig, hogy közpénzből templomokat újíttat fel még Libanonban is, miközben végigkalapozta a jelentősebb iszlám autokráciákat Észak-Afrikától Közel- s Távol-Keletig. Ezt amúgy nem pejoratív értelemben mondom, Bem apó is áttért az iszlám hitre, hogy csatlakozhasson az oroszok ellen küzdő török sereghez.
Ez az ünnep nekem inkább a sajtószabadságról szól, elvégre március 15-e a Szabad Sajtó Napja is. Ha messziről nézzük, mondjuk a Holdról, szabad szemmel, akkor úgy néz ki, hogy a sajtónak még van mit ünnepelnie Magyarországon. Közelről persze korántsem olyan rózsás a helyzet. Közvetlen cenzúra ugyan még nincs (nem tudom, mikor tűnik fel nekik, hogy a médiatörvényben megágyaztak neki), hiszen lám, én is ezt írom és Önök ezt olvassák, de egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány hiteles médium maradt.
Az újságok, rádiók, tévék és internetes portálok tekintélyes része egyszerű kifizetőhely lett, a tulajdonosi körükhöz becsatornázva. Elvannak olvasók nélkül is, fő, hogy szép  nagy kék állami hirdetések legyenek, lehetőleg egész oldalasak, teljes képernyősök.
Érdekes módon egyes sikerekről sem tájékoztatnak. Ott van például Mészáros Lőrinc az ország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere, a tőzsde, az építő-, szálloda- és élelmiszeripar, a mezőgazdaság, a borászat, az állattenyésztés, a média, a sport és még ki tudja mi minden területén egyaránt befolyásoló tényező, de a köz- és lakájmédiában soha egyetlen sikeréről nem írnak, a véleményét nem kérdik, riportot nem készítenek vele. Mintha nem is létezne. Önöknek nem furcsa, hogy míg a legkisebb gazdasági eredményről szóló hírmorzsát is szuperlatívuszokkal körítve tálalnak heteken át a nagyközönségnek, miért hallgatják el ennek a géniusznak a sikereit?
Rég volt már, hogy kopaszok vették el az egyetemistáktól a mikrofont hogy szétkiabálják fenyegetően a fórumot, hogy Balog Zoltán letette a lába mellé a neki nem kedves tévé mikrofonját. A parlamenti közvetítés is már saját csatornán keresztül, késleltetve közvetíti az üres termet, ahol csak tudták, kötelezővé tették az MTI forrás használatát, ám az nem adja ki az ellenzéki pártok közleményeit. Újságírókat korlátoznak és tiltanak ki az ország házából, s ha emiatt ők máshol keresik a politikusokat, azok hátsó ajtón keresztül menekülnek, vagy el sem mennek oda, ahol veszélyt szimatolnak. Sajtónyilvános eseményekre bizonyos orgánumok már rég nem kapnak meghívót, saját maguknak kell kinyomozni, hol mi történik. Az állami intézmények őreinek jelentenie kell, ha újságírót látnak az objektum környékén. Kórház- és iskolaigazgatók, egyetemi oktatók csak felsőbb engedéllyel nyilatkozhatnak a sajtónak. Közérdekű adatok extrém díjazás ellenében igényelhetőek és kereshetetlen adathalomként adják hát, sokszor pereskedés után. Ellenzéki lapok kormányhivatalnokoknak küldött kérdéseit ignorálják, s ha véletlenül lereagálják, csak a Magyar Időknek küldött közleményen keresztül. Sajtótájékoztatón csak irányított kérdéseket lehet feltenni, arra is valami sablonos és cinikus választ kap az illető, boldog karácsonyt kívánnak neki és sok bejglit... Soroljam még?
A sajtó az nem valami úri huncutság, hanem az állampolgárok, az adófizetők szeme-füle-szája, akik kíváncsiak arra, hogy miképp sáfárkodnak megbízottjaink a rájuk bízott jogokkal és javakkal.
Ajánlok egy iránytűt, ha eltévednének a hamis hírek között: a hiteles médiumokat arról lehet megismerni, hogy menekülnek a kérdéseik elől, mostanában már kerek-perec megtagadják tőlük a választ. Persze, ez is egyfajta válasz.
Mit kíván a magyar nemzet? Felelős minisztert Pesten! 
Feleljen, ha kérdezik!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö