Ugrás a fő tartalomra

Teker a magyar

A Cofidis Hitel Monitor országos felmérést végzett, többek közt a magyarok kerékpározási szokásairól. A 18-69 évesek közel 70 százaléka rendelkezik saját kerékpárral és 65 százalékuk, ha csak alkalmanként is, de szokott biciklizni. A magyarok egynegyede szinte minden nap teker. 

Móni még fiatalasszony, de már két férjet elfogyasztott. Most egyedül él, a gyerekeket az apjuknak ítélték mindkét esetben. Nem csoda, az egész falu tudja, hogy szereti a férfiakat. Amúgy malacokat nevel. Van egy harmincéves kopott Csepel kerékpárja, azzal jár tápért. A női vázra, ha a pedálokat vízszintesbe állítja, pont jól fel lehet illeszteni az 50 kilós tápos zsákot, s kicsit ferdén tolni egészen hazáig. A malacok már megismerik az évek óta olajozatlan, nyekergő bicikli zaját, messziről hallik éhes sivalkodásuk.

Laci papa férfi létére női biciklit használ. A lábai már annyira visszeresek, hogy felszállni sem tud rá. A legalacsonyabbra állította az ülést, terpeszbe áll, elölről betolja maga alá a canglát, és kétoldalt csoszogó talpaival ellöködi magát a közeli boltig, kicseréli az üres szódásüvegeket, majd a trafikban vesz egy kaparós sorsjegyet és hazafelé megáll a szomszéd kocsma előtt, kikéri a 2x2 deci kisfröccsét. Kétszer. Háromszor. Innen már alig száz métert kell csak „elrollereznie”, ám egy nyáron, alighogy elindult, megszondáztatták a rendőrök és megbüntették 50.000 forintra. Ez úgy pont egyhavi nyugdíja volt, hiába mondta, hogy őneki ez inkább gyógyászati segédeszköz, nem kerékpár. Másfél hét múlva eltörölték a nulla toleranciát a biciklisek esetében, azóta nem büntetnek ittas kerékpározásért. Laci papát sem.

Ferus is két keréken megy reggel a kocsmába. Igazából gázért indul, fel is gumipókozza a csomagtartóra a palackot, csak hát meg kell állni a Pipacsnál. Svájcisapka van az ülésen, a kerekek olyan laposak, hogy el se lehet dönteni a biciklit. Este, amikor hazaér, hideg vacsora várja.
– Hol a paprikáskrumpli, asszony?
– Hoztál gázt?
– Ott van kinn a biciklin!
– Hol a bicikli?
– Biciklivel mentem? Akkor lehet, hogy még a kocsma előtt…

Ronaldó még kisgyerek, alig húsz kilós, vézna, a nevelőapja régi járgányával szokott iskolába járni. Sárvédő, világítás, csengő már akkor sem volt rajta, amikor megörökölte. Mivel nem éri még el a pedált a lába, váz alatt görnyedve hajtja vidáman. Elöl a kormányon Dzsesszika egyensúlyoz, hátul a csomagtartón szétvetett lábakkal, hogy be ne kapja a küllő, Szabina vigyorog, őket viszi az óvodába a faluvégi vakolatlan házból. Időnként, amikor szalajt a földig lógó lánc, nagyokat esnek, ilyenkor kirohan a család többi tagja és egy kicsit üvöltöznek egymással, majd elküldik Ronaldót vízért az utcai kútra. Nehezek a teli kannák, alig bírja a kormányra emelni őket, de viszi, naponta többször. 

Örzse néni is biciklizik. Azzal megy a temetőbe. Felkötözi rá a kapát, a kormányra a locsolókanna kerül, a nagy csokor őszirózsát felcsípteti a csomagtartóra. Lehajol, kézzel előrehajtja a pedált, hogy az felül legyen, aztán átlép a vázon, és 3 km/h sebességgel nekilendül. Ilyen lassan más eldőlne, a néninek sokat segít az egyensúlyozásban a körülötte lebegő nyolc réteg fekete szoknya.
– Hová megyen, Örzse néni?
– Csak ide a temetőbe, az uramhoz.
– Hát a biciklit ki hozza vissza?

Zoltán a városban dolgozott, amíg a gyárat el nem privatizálták. Sokáig alkalmi munkákból, fűnyírásból, favágásból, ásásból tartotta el a három gyerekét, de akármilyen keveset is keresett, jól jött, hogy esténként velük tud lenni. Aztán egy fővárosi cég összeszerelő üzemet létesített az évtizedek óta üres épületekben, betanított munkásokat kerestek három műszakba. Zoltán ment volna is, meg nem is. Hiába a jó fizetés, de a busz már csak ritkán jár. A három műszakot úgy tudta vállalni, hogy hitelre vett egy kerékpárt. A szomszéd adta el 5000 forintos részletre a gyerek mountainbike-ját, mert rossz volt a lapjárás. Addig a három hónapig majd kicsit összehúzzák magukat. Azóta ha esik, ha fúj, ha fagy van, ha dér, Zoltán valamelyik irányban biztosan ott biciklizik a városba vezető úton, hátizsákjában a munkásruhája, a kormányon nagy csíkos szatyrokban a napi bevásárlás, mert a városban csak olcsóbb a kenyér, mint a falu egyszem boltjában.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö