Ugrás a fő tartalomra

Nyelvcsapások

Gondterhelten jött haza az óvodából, három és fél évének minden bölcsessége ott ült az arcán. Töprengett a szobájában, szokatlanul csendesen tett-vett, aztán rászánta magát és elém állt: „Apa, képzeld, Máté nagyon csúnyát mondott a dadus nénire! Nagyon csúnyát.” Miközben minden szülői tekintélyemet érvényesítve komolyan elítéltem Máté cselekedetét, majd kifúrta az oldalamat a kíváncsiság, mi lehetett az a borzasztó szó, ami annyira felháborította a lányomat. Nem volt hajlandó elárulni, mert az tényleg olyan csúnya. Este leültünk vele hármasban, s arra jutottunk, hogy ha azt a csúnya szót most az egyszer kimondja, s aztán soha többé, csak akkor tudjuk megítélni, hogy Máté mennyire rossz fiú. 
„Azt mondta a Máté, hogy a dadus néni egy deci!”
Azóta eltelt tizenkét év, és talán már Máté is tudja, hogy nem dadus néni a legnagyobb deci. Sőt, őt akár hektoliternek is mondhatnánk. „A kultúra úgy hull le rólunk, mint a ruha másról boldog szerelemben.” A király meztelen. Nyelvcsapásokat adunk és nyelvcsapásokat kapunk. A gyerekek felszabadultan olvasgatják a játszótér mászókáira vésett négybetűs szavakat, amiknek biztosan fontos jelentése lehet, különben mások nem firkálták volna oda. A szépemlékű Torgyán doktor még csak a vőlegény szerszámát csempészte be finoman a parlamentbe, míg Gyurcsány már az egész országot nevezte át Öszödön. Azóta is folyik a nemzeti konzumáció. 
A stílus maga az ember. Értem én, hogy egyszerűsíteni kell az üzenetet, hogy sulykolni lehessen, de van különbség az egyszerű és a primitív között. Nem mindegy, hogy a maga egyszerűségében valaki csiszolatlan gyémánt vagy faragatlan tuskó. Mert egy-egy ilyen tuskó, ha felborul, akkor mindenféle férgek bújnak elő alóla. Nem mondok neveket, az újságolvasó, a tévénéző, az internetező tudja, kikről van szó. A stílus ma: gazember.
Felfogtam, hogy „visszatérhetünk az igazi demokráciához, visszatérhetünk a politikai korrektség bénító kényszerétől megszabadult egyenes, őszinte beszédhez”, de teljesen összekeverték a szabadságot a szabadossággal. 
Azt is értem én, hogy az apróért is lehajolnak, de ezt a hangnemet igazán hagyhatták volna az út szélén. Ezt nem valami álszent prüdéria mondatja velem, hiszen egyre gyakrabban és egyre rövidebben felemlegetem, hogy míg ők a Parlamentben melegednek, addig édesanyjuk miniszoknyában didereg egy négyes út melletti kamionparkolóban. Szóval én is szoktam csúnyán káromkodni, de nem serdületlen fülek hallatára! A gyerek hadd ne tőlük tanulja már el a tisztességet, mert egy bizonyos szint alatt már nem megy az ember bizonyos szint fölé, hogy Esterházy Pétert parafrazeáljam. (Ez is milyen csúnya szó, ugye?)
Az autokrata hatalom a nyelvet is kénye-kedve szerint csűri-csavarja. Egy-egy kifejezést addig ismételgetnek sajtójában a táncsicskái, amíg meg nem töltődik neki kedves tartalommal. Így jártunk például a „polgár”, a „magyar”, és a „nemzeti” jelzőinkkel, amelyek már csak fosztóképzőként működnek. Most épp a „civil” szó van soron. Meg az „imperializmus”. (Sokáig kerestem a szótárban… Rákosi alatt volt.) Ezek a szavak kiüresednek, s gyakorlatilag dobhatjuk őket a kukába, ha nem akarjuk túlmagyarázni. Most, hogy a zsebünkben turkálva elértek a genitáliákig, nagyon nem szeretném, ha azokat is kiürítenék.
Különben is, a káromkodásaimat nem adom! Ha így folytatják, mi számít majd obszcénnek? A „kérem szépen”? A futballszurkolóknak így is már olyan kifejezéseket kell megtanulniuk, hogy „homoszexuál!” (Félre: szerencse, hogy Ronaldo úgy lő, mint egy lány, különben még többet kapunk…)
A másik véglet, hogy a kompetencia látszatának fenntartása érdekében a bürokrácia ilyen intézményneveket öklendez ki magából, mint BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Igazgatóhelyettesi Szervezet! S hogy mást ne mondjak, számomra a Nemzeti Konzultáció megszövegezésében a III/III-as akták bikkfanyelve köszön vissza.
„Szabad országot!” – olvasom, ezt ragasztották a minap a miniszterelnök kertkapujára. Vajon az elkövető belegondolt, hogy abban a házban még két kiskorú lány is lakik? Miért kell őket kellemetlen helyzetbe hozni? Hogyan magyarázza el nekik az apjuk, mint jelent a „szabad ország”?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö