Ugrás a fő tartalomra

Gazdálkodj okosan!

Azt hiszem, a fent említett társasjátékot mindenki ismeri, még a legfiatalabb generációk is legalább hallomásból, hiszen ma is kapni. Gyerekkoromban nálunk minimum ünnepek táján előkerült. Bár akkor még csak háromnapos volt a Húsvét, de eljött az a pont, amikor apám a halpucolástól már pikkelycsömört kapott, anyám is kész lett a több tálca szalalkális süteménnyel és őzgerinccel, mi fiúk is elkészítettük a locsolási tervet, jól belaktunk a sonkából, és ebéd után nem politizálni kezdtünk, mint mainapság, hanem előbújt belőlünk a Homo Ludens, kiterítettük a táblát a viaszkosvászonra és nekiláttunk gazdálkodni.
Nem tudom, a mostani kiadáson mennyit változtathattak, de a régi az tulajdonképpen a csúnya nyugati, kapitalista, kizsákmányoló – ma úgy mondanánk Soros-féle – Monopoly újragondolása volt. Azzal az icipici különbséggel, hogy míg az eredeti tervezni, kockáztatni, dönteni tanított játszva, addig a szocialista verzióban csak menni kellett körbe-körbe, követni az utasításokat és várni a fizetést, valamint a vakszerencsét. Csak semmi spekuláció!
A Monopolyban a leggazdagabb nyert, a „Gazdálkodj okosan!” célja ennél jóval szerényebb: a szocialista embertípusnak elegendő alapvető életfeltételek megteremtése a tisztes megélhetéshez. Lakás, szobabútor, konyhabútor, mosógép, porszívó, pingpongasztal, kerékpár, havi egy színház vagy mozi. Ez még a nyertesnek is általában csak a lottónyeremény-kártyával sikerült. Sajnos a játék tervezője abba nem gondolt bele, mit üzen annak, akinek nincs szerencséje. A tisztes megélhetés sokaknak elérhetetlen cél maradt.
Azok a sorstársaim, akik folyton veszítettek a „Gazdálkodj okosan!” társasjátékban, felnőttkorukban többnyire játékgépeken próbálkoztak behozni az élményt és a hátrányt. Nem is tudom, mit csinálnak most, hogy már betiltották (elméletileg rájuk hivatkozva) a kocsmai szerencsejátékot. Én a bizonyítottan szenvedélybetegeknek, akiknek orvosilag előírt egy kis mesterséges életszínezék, bevezettem volna – a szociális kártya mintájára – az antiszociális kártyát. Azzal működtek volna a játékgépek, csak ők használhatták volna havonta fix pont összegig, a nyeremény pedig szigorúan csak cigarettára és alkoholra lett volna beváltható. 
Tűzhányó az agyam, ugye?
De nem ez az egyetlen ötletem, kitaláltam régen más kártyajátékot is! 
Ez volt a Csekkpóker, avagy „Gyűjtsd össze mindet!” A lényege, hogy amikor már sok sárga és fehér csekk összegyűlt, többhavi gáz, villany, szemétdíj, tévé, internet, telefon, mobiltelefon, biztosítás, TB, hitelrészlet (kinek mije van), akkor le kell ülni a hasonszőrű sorstársakkal játszani. Leosztásnál mindenki a saját csekkjeivel kezd. Autóskártya-módra, ahol a legnagyobb lökettérfogat, a legnagyobb végsebesség vagy a legnagyobb lóerő nyer, ezt a játékot a bemondás alapján a legrégebbi befizetési határidőre vagy a legnagyobb összegre lehet játszani. A nyertes mindent visz. 
Van még egy variáció: a játékosok egymástól húznak, és ha valakinek kijött egy sor (minden szolgáltatótól egy-egy csekk), vagy full (öt csekk egy szolgáltatótól), akkor ledobja és felkiált: „Csekklecsacsi!”
Sokat gondolkodtam, miért nem lett népszerű ez a játék, noha a feltételek miatt sajnos sokan játszhatnák. Talán ott ronthattam el, hogy az erkölcsi győztes anyagilag tulajdonképpen veszít, mert neki kell a számlákat mind befizetni. Viszont több lett volna a nyertes! Arra jutottam, az emberek nem mernek kockáztatni.
Így aztán partnerek híján minden hónapban maradt a pasziánsz. Ez egyfajta türelemjáték, főleg a szolgáltatók türelmével. A játékszabályok szerint ember kirakosgatta szép sorban a számlákat a konyhaasztalra, befizetési határidő és összeg szerint sorbatéve, majd amikor ez sikerült, kezét arcába temetve azt a szót kellett ismételgetnie: „Mibű?”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö