Ugrás a fő tartalomra

Versenyszféra

–  Keményen kell dolgozni és szorgalmasan pályázni, ezt mondta Mészáros Lőrinc, amikor a meggazdagodásának okáról kérdezték – meséli egy cégvezető a másiknak. – Kipróbáltuk, dolgoztunk, ahogy eddig, keményen és pályáztunk mindenre, amire csak lehetett. Bejött: Mészáros Lőrinc csakugyan még gazdagabb lett! Ezt a viccet olvastam a minap. 
Régen a hentes és mészáros egy rendes szakma volt, ahogy a gázszerelő is. Meg lehetett belőle élni. Ma már szinte csak a Mészáros él meg. És az se belőle. Olvasom, arra a hírre, hogy tulajdonosként is megjelent egy cégben, a piac idegesen reagált, háromnegyed óra alatt 35 százalékkal emelkedett a cég részvényeinek árfolyama. Aztán még tovább, ilyen hirtelen emelkedést nem látott a magyar tőzsde. Nem fogom számokkal bombázni az olvasót, mert hetilap révén úgysem szolgálhatnék pontos adatokkal, de ha hírportál lennénk is feladná a leckét: könnyen úgy járnék az MLM-cégek értékének és vagyonának megbecsülésével, mint Tabi László 1946-ban a zsír árával. 
E pillanatban is őrült árfolyammozgásokat látni az interneten, most épp külföldi piacok felé kacsingat. Úgy látszik, feltett szándéka, hogy 15 millió magyar Mészárosa legyen. Én ennél szomorúbb gazdasági hírt még nem hallottam, igazi zsigerélmény. Egyetlen ember, aki nem a Soros György, ilyen befolyással legyen egy ország gazdasági életére!
Mert milyen Magyarországon a piaci verseny? Normál kapitalizmusban a tulajdonos ad pénzt a beruházásra, vagy hitelt vesz fel. A megtérülésnek fedeznie kell a kockázatot és magasabb kell legyen, mint a hozamelvárás vagy a banki hitelkamat. Különben bukta van. A NER nemzeti kapitalizmusában uniós forrást hívnak le a túlárazott (funkciótlan, de legalábbis nem a legfontosabb) beruházásokra, majd különbözetből visszaosztják az „alkotmányos költséget”. És nincs bukta. Kockázatokkal, megtérüléssel, innovációval nem kell foglalkozni, pláne, ha sikerült közbeiktatni Mészáros valamelyik cégét. A verseny tulajdonképpen annyiban merül ki, hogy ki hajlandó többet visszacsorgatni. De nem kell félteni senkit, nézzük meg az állami beruházások költségeit, sokszorosa már mindegyik a tervezettnek. 
Most csak Mészárost emlegetem, persze nem ő az egyetlen, de direkt nem mondok másik hat nevet, mert az olvasónak úgyis másik hat jut még eszébe. Meg aztán ne feledjük el, hogy ő mindemellett még a főváros egy község vezetője is. (Meg az iskolabüfének.) Az önkormányzatok hasonlóképpen versenyeztetve vannak. Egy független, sokadik ciklusát töltő polgármester barátom révén van némi rálátásom egy Felcsúttól nem túl messzi, de hasonló, kicsit kisebb falu dolgaira. Amire csak lehet, pályáznak, és – nem érheti szó a ház elejét – az előző ciklusban nagyon sokat nyertek is. Így lett aztán a műfüves futballpálya, borászat, étterem, turistaszálló, templomfelújítás, faluszépítés. Csak épp út, járda, csatorna, tornaterem és háziorvos nincs normális, hiába küzdenek érte évek óta, az általános iskola körüli mizériáról nem is beszélve. Érdekesek a pályázati prioritások. Na, majd most a Paks 2-ből!
Arról majd egy másik naplójegyzetben gondolkodom el, hogy a versenyszférát hogyan torzítják el a különadókkal és a szinte névre szóló törvényhozással. Mint látjuk, most épp a nemzetközi kiskereskedelmi láncok vannak a halálsoron. (Csak egy gondolat innen: ha a kormány szándéka szerint kihátrálnak az országból, mi lesz azon munkaerővel, akiket most kitolásból felvetetnek velük?)
Én innen most már könnyen beszélek, nem engem terelgetnek, mint birkát a közmunkából-közszférából a munkaerőpiacra, hadd versenyezzek, de akkor sem tudok ezen a viccen se őszintén nevetni, amelyben szintén a fenti két cégvezető beszélget:
– Te tudsz még fizetni az embereidnek? 
– Sajnos nem, de szerencsére még bejárnak dolgozni.
– Hozzám is. Te, miért nem szedünk tőlük belépőt?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö