Ugrás a fő tartalomra

Morvai Kalifátus

 Švejk már az ötödik vizespohár Becherovkát hajtotta le fél órán belül, senki sem látta még ilyen izgatottnak.
Mert soha nem is volt az. Talán most sem.
- Morvaországban élt egy sörgyáros, a Šuhajda, biztosan hallottak róla. Mielőtt diliházba került, vett magának egy majorságot, ahol kikiáltotta a Morvai Kalifátust.
Csend lett, mindenki várta a történet folytatását. De Švejk csak az üres poharat tartotta jelzésképpen Palivec elé. Amikor megkapta a következő adagot, csak belekortyolt.
- Mostanában úgyis divatosak a mozikban is az előtörténetek. Azt akarják, meséljem el?
Többen bólogattak, akik ismerték a szokását, egy teli üveg Becherovkát mutattak fel.
- Én is csak úgy hallottam ám, nem kell készpénznek venni - vette fel a fonalat a brave soldat, anélkül, hogy elejtette volna. - Ez a Šuhajda csaposként kezdte egy nuslei házi sörfőzdében, ma kézművesnek mondanák, pedig az igazi kézműves sör az tényleg az volt, amit Šuhajda csapolt.
Kézzel töltött bele szódát, amíg megtörölte a félig telt korsókat. Nem mondom, hogy ebből szedte meg magát, mert harmadvonalbéli fotbalista is volt egy kerületi egyesületben, ahová nem figyelnek annyira a sportfogadásban.
Ködmön volt a beceneve, annyit bundázott. Ha egy véletlen becsúszásnál pont a saját csapattársa bokáját törte el, biztosra vehetted, hogy Šuhajdát aznap is megvették.
De a végén már hobbiból csinálta, amíg ki nem utálták. Akárhogy is, ez a pondró összecsalt magának egy sörgyárra valót, ahol már nagyüzemben hígíthatta a lágert.
Megnősült, buzgó katolikus lett, minden összecsalt százezer korona után dobott egyet a perselybe, és szaporodni kezdett.
Négy vagy öt lánya született, már a szomszédasszonyok se győzték összeszámolni, de ez csak egyenes ágon, mert felebaráti alapon, jó keresztényhez méltó módon csinált gyereket a barátjának, titkárnőjének, aki csak szembejött.
Ahogyan régen a meccsen a bíró sporttársak, úgy az adóhivatalnokok és az élelmiszerellenőrök is rég a zsebében voltak.
Ne nézzenek úgy, mintha tőlem hallanának ilyenről először.
Švejk a következő rundót visszautasította, nem akarta, hogy alkoholistának nézzék. Egy igazi csapoltat kért Palivectől, de szóda nélkül.
- Švejk, velem ne szarozzon, tudja, hogy nálam egyenesen a hordóból kapja a vendég!
- Nem kell úgy mellre szívni, csak nehogy maga is elšuhajdásodjék - mosolygott a kocsmárosra a hülyeség miatt hivatalosan is kiszuperált obsitos, és folytatta a történetét.
- Addig nem is volt baj, amíg ez a Šuhajda nem kapott egy meghívót Sarajevóba, egy Sörgyári Capriccio elnevezésű rendezvényre, amire pusztán 5000 koronáért azonnal be lehetett iratkozni.
Fogta az egész pereputtyát és levonatoztak a Prága-Belgrád vonalon, onnan meg kérdezősködtek Boszniáig. Aztán amikor a hotelben érdeklődtek a rendezvény felől, kiderült, hogy az egy fundamentalista iszlám csoport fedőtevékenysége, a legközelebbi muszlim országig merészkedtek Európába.
Ahogy az állatvédőknek sem a vegetariánusoknak kell előadást tartania, hanem a vadászati kiállításon, úgy ők is azt gondolták, az alkohol elleni küzdelmet a gyárosok felől kell elkezdeni.
A mi Šuhajdánk esetében ez be is jött, mert amekkora keresztény volt, akkora muszlim lett belőle egyetlen hétvége alatt, amikor rájött, hogy náluk a nők nem pofázhatnak bele a férfiak dolgába, a baksist pedig nemhogy tiltja a vallásuk, de gyakorlatilag arra épül.
Egy ismerős pécsi komlókereskedő rá is köszönt, amikor az egy szem fiával fezben ült a kávéház előtt és vízipipázott, miközben az asszonyok piactéri sátor alatt ücsörögtek plédeken.
- No jó, de az iszlám tiltja az alkoholt! - szólt közbe szemtelenül Pepík, a szomszéd drogista kifutófiúja.
- Hát ez az. Ráadásul nem csak a sörből élt, de iszonyúan szerette a disznópacalt és a kolbászt is. És mint tudjuk, a sertéshús is tiltva vagyon. Így aztán Šuhajda amint visszautazott Csehországba, azon nyomban eladta a sörgyárát és vett egy majorságot, ahol kikiáltotta a Morva Kalifátust.
Berendezte keleti bútorokkal, könyvtárat csinált alexandriai tekercsekből, bár azt se tudta, hogyan kell kitekerni őket, a telek egyik sarkába mecsetet építtetett aranyozott keleti ornamentikával díszítve, a másik sarkába sisha bárt hastáncosnőkkel.
A hárem meg ott volt rögtön a teveistálló mellett, mert tevetenyésztésbe fogott a szerencsétlen, abból próbált pacalt meg kolbászt készíttetni halal módra.
Kinevezte magát ajatollahnak, a szaudi arabok meg csak úgy küldték neki a sok adományt, mert nagyon tetszett nekik, hogy háború nélkül meg tudják vetetni magukat Európa közepén.
Volt egy Havaši nevű eunuchja, azzal járták körbe minden reggel a birtokot, zsebredugott kézzel szemlélte ahogy szemlesütve sietnek el a cselédlányok. A foga feketéllett a kávézacctól, mert a pálinkáról is át kellett szoknia a török feketeleves mámorára.
Švejk vicsorított, hogy a saját sárga fogaival illusztrálja a szörnyűséget.
Ez már Palivecnek is sok volt.
- Hallja, itt emberek esznek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö