Ugrás a fő tartalomra

A testemen keresztül

Mivel én még tudok tükörbe nézni, gyakran meg is teszem, s ilyenkor néha elmélázok a rajtam található hegek és forradások felett. Nevezhetném szépséghibának is, de az rút önbecsapás lenne, mivel hiányzik mögüle az eredeti szépség. Minden sérülésnek megvan a maga története. Rég beforrt sebeket már nem állunk neki kapargatni, de nem árt visszaemlékezni, hátha tanul belőle valamit az ember, és nem követi el még egyszer ugyanazt a hibát.
A bal szemhéjam felett épp csak picivel van egy fél centis sebhely, ami a gondtalan vagy gondatlan gyerekkoromra emlékeztet, az öcsém lőtt oda egy házi készítésű íjjal, nem sokon múlt, hogy fél szemmel nézzem a világot. A vállamon, karomon lévő oltási hegek a gondos szüleimet juttatják eszembe, akik akkoriban még nem vacilláltak, beadatták valamennyi vakcinát. Kezeimen lévő vágások egykori szorgos munkára utalnak, a legtöbb még gyerekkori, pezsgősüvegektől keletkezett, amikből 50 fillérenként összemosogattunk egy Škodára valót. Rosszul összeforrt kulcscsontom két szenvedélyem, a kerékpározás és a sörözés találkozása a boncasztalon, egyaránt emlékeztet felelőtlenségemre és egy sebész hanyagságára. Alkaromon egy forró vasaló hagyott letörölhetetlen nyomot, ebből is tanultam, azóta nem én vasalok.
De amúgy általánosságban is kapott szegény test hideget-meleget az évek során, pusztítottam az agyam és gyarapítottam az elmém. Ennyi idő alatt már minden sejtje sokszor lecserélődött, s bár igyekszik megtartani a főbb vonalakat, már csak nyomokban emlékeztet fiatal önmagára, a csecsemőre, aki valaha voltam, már egyáltalán nem. Sejtjeimből azóta létrejött már egy másik ember is, és valószínűleg az unokám jobban fog hasonlítani rám, mint én magam. De ettől még én én vagyok, bizonyos adottságaim megváltoztathatatlanok. Lehetne ellene berzenkedni, ám inkább megtanultam vele élni. Szerencsére más is megtanult.
A „nemzettest”-ről is hasonlóképp vélekedek. Minden egyes sejtje megváltozott már az évszázadok során, a nyelvétől az öntudatáig, a kultúrájától a határaiig. Népcsoportok jöttek-mentek, s idővel valamennyit beolvasztotta  magába. József Attila ezt nagyon szépen megfogalmazta a rakodópart alsó kövén ülve. Kunok, jászok, svábok, rácok, tótok, zsidók és cigányok váltak idővel magyarrá. Volt ki önszántából, büszkeségből vagy opportunizmusból, volt, aki az aradi akasztófa alatt lett azzá, ki a recski kőbányában, ki a nemzeti futballválogatottban. Ez a folyamat most is tart, lám az idén már láthattunk fekete magyar játékost, ahogy azelőtt arab vívónőt és kínai korcsolyázót is.
A nemzet teste is tele van hegekkel Mohácstól Trianonig és tovább. És  még többször fordult elő az, hogy a nemzet agya azt hitte, attól egészségesebb lesz, ha egyes tagjait lemetszi, kilöki magából. Aztán protézisekkel próbálta pótolni, a ráncokat botox-szal eltüntetni, az űrt szilikonnal feltölteni, de szerencsére sikertelenül, mert nem valami torzszülött jött létre, hála a kiválasztásnak, a természetes anyagcserének.
Emlékezni nem felejtettünk el, csak okulni belőle.
Most állítólag újra veszélyben a nemzet. Vannak, akik rosszindulatú daganatos sejtek szaporodásától tartanak, és akadnak, akik pusztító afrikai vírusokat vizionálnak. És ahol beteg van, ott önjelölt orvos is akad egyből, aki persze tudja ezekre a gyógyírt, sőt csak ő tudja. Aztán persze felír valami placebót, és olyanokat ajánl, vágjuk le az ujjainkat, hogy ne kelljen többé körmöt vágni. Ne dőljünk be ezeknek a hipochonder sarlatánoknak, akik kézrátétellel is gyógyítanak, legalábbis mindenre ráteszik a kezüket.
Nem beteg ez a test, csak feltűnően viszket. Vakarjuk meg alaposan, az se baj, ha egy kicsit kivérzik. Az idő úgyis begyógyít minden sebet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö