Ugrás a fő tartalomra

Unortodox háztűznéző

„Két dolog tölt el csodálattal:
a csillagos ég fölöttem, és az erkölcsi törvény bennem.”
(Immanuel Kant)

Orsi szolid, hétköznapi lány, egyszerű gondolkodású és viseletű. Fizikai és szellemi téren egyaránt átlagosnak mondható. Szépnek is nevezhetnénk, ha szép az, ami érdek nélkül tetszik. Mint mindenkinek, természetesen neki is vannak rossz tulajdonságai és szokásai, de azt úgyis csak lakva ismeri meg az ember. Az ám, a lakás! Már 28 éves, de még mindig egyedül él. Épp akkor született, amikor végre kiköltözött a társbérlő gyönyörű budai villájából, amit a szülei hagytak rá. Így aztán Orsi alighogy eladósorba került, máris tolongtak a kérők. De mint írtam, Orsi szorgos lány, a rengeteg munka mellett nem nagyon van ideje szórakozni. Négyévente enged csak a csábításnak, amikor a fiúk diszkóba hívják. Így van ez idén is, folyton csörög a telefonja, a postaláda is teli meghívókkal. Régebben csupa kedveskedő, csábító üzenetet kapott, de úgy látszik, elfogyott a türelem, idén inkább fenyegető és zsaroló SMS-eket kap. Hazaáruló az, aki nem megy el a randira!
Mit tehetett mást, elment. Rácsodálkozott a változásokra: a diszkót bekerítették, rendőrök védik, odabenn pedig kopaszok figyelik, hogy ki milyen zenét kér. Láthatósági  mellényben közmunkások tüsténkednek, kiszolgálnak, takarítanak.
A banda már egyben volt. Lenn a pultnál Gábor, Feri, Gergő, András, Peti és Berni mind arra vártak, hogy végre Orsinak csaphassák a szelet. A lány, ahogy végigfuttatta rajtuk a szemét, máris elment a kedve az élettől. Mit képzelnek ezek? Berni eleve szóba se jöhet, mert lány! Hangjukat alig hallani, valaki úgy felhangosította a zenét. Ömlik a hangfalakból az Aranyeső, csak bámulni tudják a nézését meg a járását. A falakon grafittik világítanak: „Gábor metélt!” „Peti megver!” „Orsi jó a meled és a seged”. A táncparkett üres, csak Bernivel kötözködik egy nagydarab kopasz. Leönti sörrel, aztán gúnyolni kezdi: Sörösbérenc! Péter a védelmére kel: Ezt még megbánjátok, motyogja maga elé. A biztonsági őr felröhög: Tudod mit, jelents fel!
Ekkor érkezik az emeletről Berci, Viktor samesza és Orsit felkíséri a VIP-részlegbe, ahonnan szivarfüst dől, kolbász- és fasírtszag. A terem közepén egy langaléta, szemüveges gyerek fejelget könnyedén, hiszen a homloka kétszer akkora, mint a labda. Peti, menjél ki pattogni, nekem beszédem van Orsival, szólt rá Viktor a sarokból, s maga mellé ültette a bőrkanapéra a lányt. Nézz körül, mi egy nagy család vagyunk. Miénk ez a diszkó. Ki kéne? Feri, aki meglopott? Vagy ezek a gyíkvállú pancserek? Én megvédelek. Kitől? Bárkitől. Látod, ide nem jöhet be senki, csak ha perkál, és én beengedem. Vegyél egy kis tojást meg krumplit! Van még ott, ahonnan ez jött!
Orsi gondolkodóba esett. Mert mi számít? A biztonság. Főleg az anyagi. Ezeknek láthatóan van mit a whiskybe aprítani. Háziasnak tűnnek, az ott a sarokban az orrával szívja fel az asztalról a port! Ha az ember családot tervez... Viktor mintha kitalálta volna a gondolatát. Idén hány gyereket akarsz szülni? Egyelőre egyet se? Na, arra keresztet vethetsz!
Amikor Orsi nagy nehezen kimondta a boldogító igent, mármint a Viktort boldogítót, a fiú vonásai megkeményedtek. Intett Zsoltinak, s ketten rángatták ki Orsit a mosdóba, ahol gyakorlott mozdulatokkal kifosztották. Egyikük lefogta, a másikuk lecsupálta ékszereit, retiküljét hátraadta, ahol a várakozó cimborák összekaptak a tartalmán. Annyit látott a szeme sarkából, hogy a telefonját egy szőke cigány teszi zsebre. Aztán befogták a száját, letépték a ruháját és élvezkedni kezdtek rajta. Orsi leginkább azon lepődött meg, hogy az első gondolata a megkönnyebbülés volt: Na, de ők mégse migránsok! Aztán amikor azt is észrevette, hogy a mosdó ajtajában ott állnak a többiek, Gábor, Feri, Gergő, András, Peti, de még Berni is, és lenéző mosollyal, tétlenül, és némileg elégedetten nézik az erőszakot, akkor rájött, tulajdonképpen élvezi, hogy használják, haját húzzák, pofozzák.
A jegyzőkönyv kedvéért, azért tessék-lássék még tiltakozott egy kicsit, ki tudja mit hoz a holnap. Méltósága maradékával nyöszörögte: Fiúk, én nem ezt akartam!
Mire azok ketten az arcába röhögtek: Na hallod, kétharmad, az kétharmad!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö