Ugrás a fő tartalomra

Térítésmentesen

Másfél évvel ezelőtt a lányunk otthon megírta a központi felvételit, mindhárom megjelölt középiskolába felvették, az egyikbe be is írattuk, úgymond biztonsági okokból, ha nem sikerülne a külföldi kaland, zökkenőmentesen folytathassa a tanulmányait. Nélküle mentem el a beíratásra, mivel ő akkor már itt kinn töltötte a nyarat.
Egy külön ceremónia volt, hat stációval, sose felejtem el: hat iskolapad mögött ültek emberek, egyiktől a másikig vonultak a szülők és teljesítették kötelezettségüket. Korán érkeztem, s mivel munkából kéredzkedtem el, hamar akartam végezni. Sikerült is, mert előttem úgy hullottak ki a rostán a felkészületlenebbek, mint ősszel a legyek. Azon egyszerű okból, mert naivan üres pénztárcával érkeztek. A legamatőrebbek már az első asztalnál elvéreztek, ahol az iskola egyen-nyakkendőjét volt muszáj megrendelni, noha alig 2500 forintot kellett volna csak helyben leperkálni. Aki ezen túljutott, az a második asztalnál ingyen megadhatta a tanuló adatait. Azért sokan itt is elbuktak, mert nem minden szükséges dokumentummal rendelkeztek. Például nem volt náluk diákigazolvány, amit le kellett adni az általános iskolának, ha meg akarták kapni a bizonyítványt. Így aztán, akinek diákigazolványa volt, az meg bizonyítványt nem hozott. Vagy orvosi igazolást, TAJ-kártyát. Nem akarok dicsekedni, de nekem volt annyi eszem, hogy mindenből színes fénymásolatot készítettem, így a harmadik asztalnál már csak ketten álltunk sorba. Annyira elcsodálkoztam, hogy még vannak előttem, hogy nem is emlékszem, itt mit kellett volna fizetnem, talán az étkezést. A negyedik asztalnál néhány ezer forintért tanulóbiztosítást javasoltak kötni, az ötödiknél a tankönyvlistát kellett csupán egyeztetni, ezt ráért fizetni az ember akkor, amikor átvette. Csak a felét csekken, ugyanis kétféle tankönyvcsomag volt: az egyik a kötelező, amit muszáj volt megvenni az elsősöknek, és a másik pakk, amiből majd tanítani fogják őket. Ez utóbbit készpénzben rendeztük az egyik tanárnál, hogy a KLIK felé ne maradjon nyoma. Egyszóval kvázi szamizdatból tanulnak a gyerekek, ha mást nem, rögtön képmutatni. Ha maradt még pénze a szülőnek, ott helyben nyithatott belőle a hatodik asztalnál junior bankszámlát. A bank és a biztosító miként keveredik egy iskolába? És ki választotta ki pont ezeket? Ezt a kérdést talán csak én tettem fel magamnak, másoknak természetesnek tűnt.
Nekem meg az tűnt természetesnek, hogy fizetni kell. A lányom az általános iskolát öt(!) intézményben járta ki, úgy, hogy mindig ugyanabban a tanteremben ült. Valahogy úgy járt, mint a kárpátaljai magyar paraszt, a feje fölött folyton átnevezték az iskolát. Na, itt minden szülői értekezleten volt mire adakozni a kvázi kötelező osztálypénzen felül: fénymásoló papír, nyomtatópatron, szekrény, kirándulás. Szerencsére volt papírgyűjtés, így akadt némi bevétel is. Úgy elrepült az a nyolc év, mintha sose lett volna, csak a kormánytól ajándékba kapott Alaptörvény és preambuluma emlékeztet rá.
Ma biztos nem így mennek már a dolgok. Olvasom, a kormány mindenre ad pénzt, az egyházi iskoláknak háromszor annyit is. A lányunk egy itteni barátnője még akkor járt odahaza a szaléziekhez, amikor feleennyi volt az egyházi tanulókra jutó állami támogatás. Micsoda jó dolguk volt, jelezte olyasmi kézmozdulatokkal, mint ahogy a dubai sejkek söprik tenyerükből a százdollárosokat a táncosnőkre: „Így szórták ránk a pénzt!”
Bajorországban bonyolultabb volt a helyzet. A „beiratkozásnál” itt is jól jött a fénymásolat, mert a bizonyítványt az otthoni középiskola nem adta ki, ha egyszer beírattuk a gyereket, az már az övék. Nem volt túl bizalomgerjesztő a laponként más-más pecsét sem. Micsoda vándormadár ez a gyerek! Az sem segített, hogy a tantárgyak nevein kívül az eredményeket is le kellett fordítani, értetlenül néztek a „jeles” bejegyzésekre. Nem ismerjük a számokat?
Beiratkozást mondtam, pedig tulajdonképpen csak annyiból állt az egész, hogy időpontot kértünk az igazgatótól, bementünk, elétettük a papírokat, ő felírta a gyerek nevét, lakcímét,  megnézte, melyik osztályban van hely, és másnap ment a gyerek iskolába, német nyelvtudás nélkül. Ugyanígy történt, amikor – már bírva a nyelvet – átjelentkezett egy nagyobb gimnáziumba. Negyedórás beszélgetés közben felvázolták a választható szakokat és harmadik nyelveket, kiválasztottuk a társadalomtudományt és a spanyolt. Első tanítási napon megkapta az ingyenes tankönyveket és az egyéves buszbérletet. A másfél év alatt eddig háromszor kellett beadnunk pénzt. Öt eurót hajókirándulásra, hármat mozira, kettőt bowling-cipő bérlésre. Kaptunk számlát, mert leírható az adóból.
Mindenesetre megérik a pénzüket! Nem vitték még a gyereket se misére, se vetélkedőnek álcázott kampányeseményre…

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö