Ugrás a fő tartalomra

Hahota

Volt egy ilyen című, évente megjelenő, zsebkönyv méretű kiadvány gyerekkoromban, illetve most újra van. Mindenesetre kölcsönvettem a címét, mert ahogy „lapozgatom” a sajtót, néhány hír kapcsán úgy érzem, hogy a legjobban akkor tudnám megvilágítani a lényegüket, ha az elsőként eszembe jutó viccemet elsütöm. Hogy ez rólam árul el valamit vagy a társadalomról, nem tudom. Próbáljuk ki, a jó poént nem kell magyarázni, meg gondolom, már úgyis ismerik.

Mészáros Lőrinc cége építi a komáromi hidat.

A szovjet vidéken új híd épült a Néván. Egy szigorú télen arra megy Igor bácsi, az idős kolhozparaszt a szekerével, s amint meglátja az új hidat, lehajt a partra, megkeresi, hol torlódott össze már jó vastagra a jég, s szép lassan, óvatosan átdöcög rajta a szekerével. Maga is megizzad a mutatványban, pihenni hagyja a lovakat, leül a szekér mellé, s előveszi a pufajka ujjából a vodkát. Még az üveg felénél sem tart, amikor jön Sztyopa, a szovhoz ZIL teherautójával. Ahogy megpillantja a hidat, ő is lehajt a szekér által már bejárt nyomon, s szép óvatosan, centiről-centire átóvatoskodja a többtonnás monstrumot a rakománnyal együtt a túlpartra. Azért a zabszem az ő fenekében is benne lehetett, mert odahuppan az öreg mellé, s nagyot kortyol a felkínált vodkásüvegből. Ahogy ott pihegnek, látják ám, hogy egy állami rendszámú Volga hajt fel a hídra, s tán még a közepére sem ér, amikor nagy robajjal összeomlik a szerkezet, maga alá temetve a fekete autót és utasait. Igor bácsi kortyol egyet az áldozatok emlékére, majd odaszól a teherautósofőrnek:
– Látja, ezek mennek, mint az őrültek. Még a hidat se vették észre!

Budapesten hamarosan elkezdődik a 3-as metró vonalának rekonstrukciója, ahol az utóbbi időben sorra meghibásodtak a felújított szerelvények is.

A hatvanas években egy fiatal „huligán” bemegy a Keravillba. Aznapra ígérték, hogy kész lesz a táskarádió, amit beadott javításra, mert hallgathatatlanul recsegett. Átveszi, kifizeti, majd helyben ki is próbálja.
– Mester, ez a rádió nem szól!
– De nem is recseg!

Németországban a vártnál nehezebben megy a befogadott menekültek beilleszkedése.

Az általános iskola első osztályában a gyerekek még nemcsak az iskolával, egymással is ismerkednek. A nagyszünet után a napközis tanító néni kikérdezi a gyerekeket:
– Peti, te mit csináltál ebéd után?
– A homokozóban várat építettem.
– Biztosan gyönyörű lett. Betűzd nekem szépen azt a szót, hogy „vár”!
– Vö. Á. Rö.
– Nagyon ügyes vagy, piros pont! Te Zsófi, mivel töltötted az időt?
– Petinek hordtam a csapról vizet a várárokba.
– Nagyon örülök, hogy együttműködtetek. Akkor te ezt betűzd, kérlek: „víz”!
– Vö. Í. Zö.
– Nagyon jó, ez is piros pontot ér. Leülhetsz. Ronaldo, neked mivel telt el a nagyszünet?
– Akartam segíteni Petinek és Zsófinak a várépítésben, de elzavartak, azt mondták, velem nem játszanak, mert cigány vagyok…
– Mit hallok? Ez nagyon nem volt szép, gyerekek. Ezt hívják negatív diszkriminációnak! Ronaldo, betűzd nekem szépen: „negatív diszkrimináció”!

Producereket, rendezőket vádolnak színésznők tucatjai szexuális zaklatással Hollywoodban és idehaza egyaránt.

Egy irodaház takarítónőjét egyik este valaki a folyosón hátulról lefogja és megerőszakolja. Az asszony ismeretlen tettes ellen annak rendje-s-módja szerint feljelentést tesz. A nyomozó jegyzőkönyvezi az esetet:
– Azt mondja, hogy a tettes hátulról közelített, nem látta az arcát. Nem próbált elmenekülni?
– Hogy’ próbáltam volna? A folyosón voltam: jobbra fal, balra fal, elöl meg már felmostam!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö