Ugrás a fő tartalomra

A nemek harca

Kevesek tapasztalhatták meg azt a furcsaságot, ami nekem megadatott, hogy általános iskolában még ellenforradalomként, középiskolában már forradalomként kellett volna tanulnom hivatalosan az ’56-os eseményekről. Ott került légy a levesbe, hogy a sors úgy hozta, nyolcadikig egy kitelepített „kulák” lánya tanította a történelmet („szájából szép volt az igaz”, köszönöm!), így gellert kaptak a tankönyv propagandamondatai, míg kamaszodó elmémet már egy posztkommunista történelemtanár próbálta pallérozni az oroszok kivonulása után, aki a „népfelkelés” kifejezést is csak undorral ejtette ki a száján. Ezekből a mozaikokból – és a távoli családon belüli diszkrét hallgatásból – kellett összeraknom a saját ’56-os képemet. Ennyit a tantervekről.
Abban biztos vagyok, ma is másképp tanítja egy kockásinges és másképp egy tarsolylemezes pedagógus, akármi is áll róla a tankönyvekben. 1956 egyre távolodik, s egyre kevesebben vannak, akik felejteni akarnak, de még kevesebben, akik őszintén emlékezni. Ez szinte törvényszerű, hiszen az idő pengéje kétélű: az egyik oldalán a felejtés, a másikon az emlékezet. Ha elfelejtjük hibáikat, ezzel a késsel fabrikálhatunk a gyújtogatókból értünk égő hősöket, ha viszont nagyon is emlékezünk, a mártírokból faragunk önző kalandorokat.
A legegyszerűbb felületesen és leegyszerűsítő módon tanítani, mint a „negyvennyolcat”.
A fiatal értelmiségiek a Pilvax helyett a Műegyetemen gyülekeztek, ahonnan a Nemzeti Múzeum helyett a Bem szoborhoz vonult a nép. A márciusi ifjak Landerer nyomdáját lefoglalva nyomtatták ki követeléseiket, az októberi fiatalok a Rádió székházát ostromolták. ’48-ban Táncsics Mihályt szabadították ki a cenzúra börtönéből, ’56-ban a koncepciós perek elítéltjeit. Az alsós olvasókönyvekben nekünk „A kisdobos” volt a példaképünk, a mostaniaknak Mansfeld Péter. Isaszeg – Corvin köz, Bem apó – Maléter, Világos – Szolnok, Batthyány – Nagy Imre, aradi vértanúk – 301-es parcella.
A vége mindig ugyanaz. Valaki odaszól Moszkvának, kér pár ezred dzsidást / harckocsit, s jön az orosz csősz és mindenkit kizavar az erdőből.
Apropó, a tudomány legfrissebb, múlt heti állása szerint ’56 kapcsán már nem oroszokról beszélünk: szovjetekről. Muszáj megkülönböztetnünk, hiszen a nép is azt skandálta akkor, s írta a kirakatokra, villamosokra mésszel: Szovjet, mész el! A köznyelv is úgy fogalmaz azóta is, ha valakikből elege van: annyian vannak, mint a szovjetek. 
De ezt csak a kákán is egy csomót keresők hangja. A lényeg, hogy azon a 60 évvel ezelőtti októberi napon az emberek mertek nemet mondani! A nemek győztek, mert
„Magyarország olyan ezeréves keresztény állam, amely mindig a szabadságharcosok földje volt, amely nem tűri az elnyomást, a megszállást, a diktatúrát, és Magyarország a jövőben is mindig az európai szabadság oldalán áll majd.”
Nagyon nehéz azt megfogalmazni, hogy mit is szeretne egy ország. Mert az még nincs, hogyan lehetne rá igent mondani? Mindenki mást szeretne és az olyan sokféle! Nemet sokkal könnyebb a már létezőre, hiszen fennálló valóság, az mintha csak egy lenne. Az ókori görög demokrácia cserépszavazása is a nem-et mondásra épített. Arra szavaztak, akik nem akartak az állam élén látni. 
Az ’56-os forradalom is épp eddig jutott el: a nemet mondásig. Ha nem bukik orra, mint a Sztálin szobor, jött volna a nehezebb feladat: igent mondani valamire. A három részre szakadt országot (igen / nem / otthon maradók) összefogni. Kádárnak némi tusakodás után sikerült, betemetődtek az árkok. Igaz, hogy halottakkal, de betemetődtek, át lehetett rajtuk lépni. Megteremtődött az új egység, tessék megnézni az 1957. május elsejei felvonulás képeit. Persze, akkoriban sokan félelemben éltek. Sokan meg a félelemből. Ne feledjék, a „чёс”, ha szépen kérik, most is kizavar bárkit az erdőből.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö