Ugrás a fő tartalomra

Agymosás

Hétfőn délelőtt, mint oly gyakran, az Erste csatornán a Gefragt – Gejagt című tévés vetélkedőt néztem, elsősorban nyelvgyakorlási céllal. Kérdezz-felelek típusú, nem műveltségi, inkább általános ismereteket igénylő, kieséses rendszerű műsor, nem túl nagy nyereményekkel. Ilyeneket tudtam meg belőle, hogy a kávézaccal jól lehet besárgult vázát tisztítani. Egyszer csak felkaptam a fejem, mert magyar szót hallottam, igaz, nagyon törték: Wenn Viktor Orbán sagt "Szeretettel üdvözöljük!" dann meint er ... ? Ez volt a kérdés 200 Euróért. Nocsak, nézzük a válaszokat!
(A) Herzlich Willkommen! 
(B) Wir schaffen das! 
oder:
(C) Flüchtlingen raus! 
Akik latinosok voltak, azoknak lefordítom:
Amikor Orbán Viktor azt mondja „Szeretettel üdvözöljük”, mit ért alatta? 
(A) Szeretettel üdvözöljük! 
(B) Megcsináltuk! 
(C) Menekültek, kifelé!
Bevallom, nem tudtam a helyes választ. Fogalmam sincs, mit érthet alatta, elvégre ne azt figyeljük, amit mond, hanem amit tesz. Most például meghosszabbította a menekültek miatti „szükségállapotot”, újabb réteg kerítést húzna, továbbá törvényt hoz, hogy a menekülteket kérelmeik elbírálásáig idegenrendészeti őrizetbe vegyék. (Bocs, de ő szokott egyes szám első személyben beszélni.) Mindenesetre nagy utat tett meg az első vaktérképek osztogatásától a buszos utaztatáson keresztül, a bicskei vonateltérítésen át idáig. 
Persze ezt meg is kellett alapozni, az M1 Híradója készségesen közölte: „Rekordszámú bevándorló akart Magyarországra jönni pénteken”. (Lsd. mellékelt ábra!)


Ijesztőnek tűnik az a hatalmas oszlop a jobb szélen, bár ha figyelmesen megnézzük a grafikont, a sávozás 100-asával van, tehát az az oszlop nem kicsit túloz. A 192 még a második vonalig sem ér el, a 235 viszont túl van az ötödiken!
Különösen nagynak tűnnek ezek a számok, ha nem vagyunk restek és idekattintunk a forrásban megjelölt rendőrségi weboldalra, ahol naprakészen és lebontva láthatjuk, hogy pl. pénteken 7 migránst fogtak el, 33-szor kevesebbet, mint amennyi a tévében volt látható. A legtöbb elfogás február 3-án történt, szám szerint 24! Összesen nincs a hónapban 235.
Megértem én a propagandistákat, nagyon nehéz a kerítés nyújtotta biztonság hangsúlyozása mellett folyamatosan fenntartani a rettegést. És jól teszik, ha elzárják az elfogottakat a külvilágtól, mert véletlenül úgy járnak, mint mi itt, Németországban, hogy folyton összefutunk velük a buszon, a boltban, a döneresnél, és a gyerekeik egy iskolába járnak a miénkkel. Még a végén megismernék őket, a sorsukat! A tapasztalat gyakran megcáfolja az előítéleteket, elég, ha annyit mondok, hogy a lányom osztályában a legkövérebb tanuló etióp? Nincs más bűnük, hogy élni szeretnének, nem csak túlélni.
Nem szeretném megmondani, mit gondoljanak, csak szeretném felhívni a figyelmet bizonyos ellentmondásokra. Óvatosan a gyűlölködéssel, mert ha nincs menekült, akkor kénytelen más célpontot keresni magának az, aki ordítva ül a lovon. A fenti csak egyetlen példa, ami szembejött, még tudnék mondani más témában is hasonlókat, majd fogok is, amíg ilyen alattomos és veszélyes gondolatmérgezés folyik. A gondolatokból pedig előbb-utóbb tett lesz.
Üssük el egy tréfával. A székely először engedi ki a mezőre a fiát egyedül kaszálni.
– Aztán fiam vigyázz, el ne vágd a nyelved!
Kimegy a gyerek, kaszál, kaszál, míg ki nem ér a föld végére. A fordulónál megélezi a szerszámot, közben gondolkodik. Ugyan, miért figyelmeztette az apja? Hogy a csudába vághatná el kaszával a nyelvét? Kaszál tovább, de nem hagyja nyugodni a gondolat. A kaszakő olyan alakú, mint a nyelv! Vágja tovább a füvet, vágja, megint a fordulóhoz ér, előveszi újra a kaszakövet. Áh, most nem ezzel élezem meg, inkább megpróbálom a nyelvemmel!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Švejk a világháború előtt

– Hetet bele, mint ahány szankció van! – Nekem nyolc, ha nem maga akarja nyerni a legtöbbet... Švejk egy beton sakkasztalnál ült és Balounnal máriásozott. A novemberi délelőtt eleve laposan naposnak ígérkezett a Náměstí Radost parkban, de a játszótér már tele nyuszimotoros kisgyerekekkel és telefont nyomkodó kismamákkal. Az asztal közvetlenül a parkot határoló žižkovi stadion falánál állt, amin végig sorban szaloncukorra emlékeztető, zuhanó kormányzati bombával fenyegető békeplakátok sorakoztak, a festését vesztett pepita tábla két oldalán pedig eredeti Budo Je Uiceji Arany Sárkányok sörfala őrizte a játékosok nyugalmát. Az italokat Švejk szerezte be idejekorán, még olcsón, idejövet, a közeli kínai vegyesboltból. Az elektromos rokkantkocsija tárolójába pont befért egy rekesz meg egy kisebb, használat közben lebomló szatyornyi. – Látod, Baloun, én így küzdök a sodró ár ellen. Reggel még kapni a háborús inflációs árukból. Nem várom meg a délutáni szankciós inflációt. Azt meg ki tudja, es

Az utca hírmondója

Gáspár, te vagy a legrégebb óta a szakmában. Most olyat kérek tőled, amit csak te tudsz végrehajtani. Kell hozzá az a szakmai alázat, ami neked van. – Főnök, bármit, tudja, én vagyok az utca hírmondója! – Hát ez az, most kicsit ne legyél. Le kell szedni, amit a múlt héten kiragasztottál. – De hát még nem is végeztem minddel… – Na, ezért majd számolunk! – ...és a gyerekeknek is azt üzentem a rádióban, hogy ne szaggassák le a plakátokat! – Pedig most ez a direkció a vizes vébé miatt. Hatmilliárdan jönnek, most egy kicsit nem lehet kinn kormánypropaganda. Így tervezték… Lópici Gáspár fájó szívvel fogta a létráját. A ragacsos vödröt és a pamacsot ezúttal otthon hagyta. Nem kellett messzire baktatnia, a közelben a járda mellett a falon egyforma kék plakátok sorakoztak, amíg a szem ellát.   Megállt az elsőnél, nekitámasztotta a létrát és a felső rétegnél kezdve tíz körmével szedte-szaggatta le egy öregember szürke arcképét, ahogy csak bírta. Nem nevetett a végén, hanem l

Mellékpropaganda

 - Kétszázkettő... kétszázhárom... kétszáznégy... kétszázöt! - számolta félhangosan lépteit Bretschneider detektív, ahogy a trafiktól az iskola kapujáig gyalogolt. - Ez bizony nincs meg kétszáz méter. Nem kellett hozzá mérőszalag, pontosan tudta a töpszli besúgó, hogy egy-egy öles lépte sem haladja meg a 60 centimétert, így tehát a dohány-, alkohol- és újságárus (továbbá lottózó) egészen biztosan a törvényileg előírt távolságon belül helyezkedett el. Itt az ideje eljárni. Kellett már a sikerélmény, mert csuda rossz hete volt. A homoszexualitás népszerűsítésén kellett volna rajtakapnia bárkit, hogy a napi kvótája meglegyen. Amióta a rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt áttért a teljesítményalapú díjazásra, Bretschneidernek egy új kamáslira sem tellett. Amíg más volt az ellenség, még csak-csak sikerült begyűjtenie egy-egy migránssimogatót, oltásellenest vagy libernyákot, de sajnos már az egész városban ismerték, így mindenki lakatot tett a szájára, ha meglátta őt kö